onsdag 26. januar 2011

Pass deg for ulven - tolkning.

Jeg har valgt å tolke novellen ”Pass deg for ulven” på side 262 i Panorama. Den er skrevet av Gro Dahle, og er fra novellesamlingen ”Inflammasjon” fra 1995. Gro Dahle, som ble født på tidlig på 1960- tallet er en sjangerbred forfatter. Det vil si at skriver mye forskjellig. Ikke bare noveller, men også lyrikk og bildebøker. Det som kjennetegner språket til Gro, er at hun bruker et meget enkelt språk, noen mener til og med litt barnslig. Det skal jeg komme tilbake til senere.

Novellen handler om ”lille Pip”. Lille Pip skulle nå ut i verden og forlate moren. Moren virker som en overbeskyttende, men veldig snill mor. Det virker som om hun behandler lille Pip som om hun er fem år gammel. Hun snakker til henne som man gjør til små barn som skal gå alene til skolen for første gang. Spesielt når det kommer til menn. Hun er svært overbeskyttende når det kommer til menn. Jeg fikk ett inntrykk av at hun har null tillitt til noen menn i det hele tatt. Det er veldig viktig at lille Pip ikke ser på noen, snakker med noen, er med noen, eller i det hele tatt legger merke til noen. Hun får alle menn til å virke som ulver.

Lille Pip kjeder seg mye. En dag løper hun tilfeldig inn i en mann. Hun trosser alt hun har lært av moren og bestemmer seg for å snakke med dette mystiske vesenet. Han er meget hyggelig, og blir med lille Pip hjem. De har det hyggelig sammen, og lille Pip forstår nå at menn slett ikke er farlige, slett ikke er som ulver.

Novellen er relativt kort, og det står nesten ingen ting om miljøet. Men en ting forstår man, at lille Pip har flyttet til en by, og det gjør moren svært urolig. Forfatteren har brukt virkemidler som metaforer. Man kunne lese mellom linjene for å forstå at det er metaforer, det er annet virkemiddel som er brukt. En gang i teksten blir også tiden ”fryst”. Det kommer et utvidet øyeblikk, altså forfatteren har forklart nøye en situasjon, tanker, følelser osv. Dette gjør at det ene øyeblikket blir veldig intenst. Det er mye som skjer på kort tid. Jeg mener at det er veldig spennende, hvis det ikke blir for mange utvidete øyeblikk. Dette mener jeg forfatteren har klart godt, med å velge å utdype kun ett øyeblikk i hele novellen, men den er veldig utdypet. Et siste virkemiddel jeg skal gå inn på er den lukkede slutten. Det er ikke beskrevet nøyaktig hva som skjer, så det må man tenke seg til selv.

Personlig synes jeg det var en helt grei novelle, verken mer eller mindre. Den var ikke spesielt spennende eller morsom, men den fikk en til å tenke på tema. Jeg mener tema i denne novellen er at alt er ikke så farlig som noen skal ha det til. Moren til lille Pip mener at alle menn er som ulver, det påvirker selvfølgelig lille Pip til å tro det samme, men hun forstår at det overhodet ikke er situasjonen.

1 kommentar:

  1. Litt dårlig norsk og setningsoppbygning til tider, og pass på at du skriver riktig, som f. eks. at det er en åpen slutt, og ikke en lukket.

    SvarSlett