mandag 24. januar 2011

Penger ødelegger fotballen.

Helt fra starten av 80- tallet begynte fotball entusiaster med å spekulere i at penger en gang kom til å ødelegge fotballen. De mente at med mye penger kom spillere til å tenke mer på egen lønn enn selve gleden av å spille for et lag de vil spille for. Den dagen har kommet.

Det begynte i en tid rundt 2004 da den engelske toppklubben Chelsea FC ble kjøpt av en styrtrik russer med navn Roman Abramovich. Han brukte mye av sine midler til å gjøre Chelsea til et de mest fryktede lagene i ikke bare Europa, men i hele verden. Spillerne han kjøpte fikk en meget stor lønn, så selv om de egentlig ikke hadde spesielt lyst til å spille for Chelsea, gjorde de det. Ingen andre klubber kunne heller ikke tilby en høyere overgangssum for spillere enn Chelsea. Dette var "the beginning of the end" som noen vil kalle det. Etter det ble det mer og mer populært for rike mennesker, firmaer og små grupper å kjøpe fotballklubber. Den spanske hovedstad klubben Real Madrid hadde alltid hatt godt med penger å rutte med, men etter de ble direkte eid av Chelsea på overgangsmarkedet, ville de ikke være noe dårligere. De begynte å handle spillere for enorme summer. Allerede på dette tidspunktet mente man at fotball aldri ville bli det samme. Og det før de rikeste av alle bestemte seg for å kjøpe en middelmodig Manchester klubb.

Manchester City har aldri vært en klubb med skyhøye forventninger til seg selv. Men i 2004/2005 ble det gjort noe med, og det drastisk. De ble kjøpt opp av en gruppe sjeiker med det man kan kalle "ubegrenset" tilgang til penger. På det tidspunktet fikk de ikke kjøpt stort, ettersom City ikke hadde store ambisjoner, og heller ikke en klubb i toppen av den engelske ligaen. Sakte men sikkert kjøpte de gode spillere, og ga den skyhøye lønninger. I 2007 var de blitt mye bedre, og nå ville noen av de beste spillerne i verden ha så høye lønninger som mulig. De ville nemlig til City, som ikke hadde grenser når det gjelder lønn, eller overgangssummer for den saks skyld. Med spillere som Craig Bellamy og Robinho gjorde City det bedre enn de noen gang har gjort. De ble bedre, og igjen ville flere spillere ha høye lønninger. Den dag i dag er City den klubben som har brukt mest penger på spillere og har høyest lønnsutgifter i verden. I sommeren 2010 bestemte de seg for å "raide" Europa for spillere. De kjøpte blant annet Mario Ballotelli, Yaya Toure og James Milner i tillegg til mange andre store stjerner. Det ble spekulert i at i den sommeren, brukte de over 1 milliard norske kroner på spillerkjøp.


Til tross for dette, er ikke City den klubben som har de absolutt beste spillerne eller de abosolutt dyreste. I 2008 satte Real Madrid rekord i overgangssum på en spiller. De brukte om lag 80 millioner pund, nesten 800 millioner norske kroner på Cristiano Ronaldo fra Manchester United, men mange av City's spillere får så god lønn at de rett og slett gir blanke f i hvor de spiller. Mange har lønninger mellom 1,5 og 2 millioner norske kroner i uka. Med en sånn lønn er jeg sikker på at de aller fleste i verden ville jobbet med hva som helst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar